david weber-krebs

bio

Sinds 2003 ben ik professioneel als kunstenaar actief in de kunstensector. Na een studie Franse literatuur en religie wetenschappen in Fribourg (CH) en Berlijn heb ik performance op de Theaterschool aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam gestudeerd. Daar is ook mijn loopbaan als professioneel  kunstenaar begonnen. In 2012 ben ik naar België teruggekeerd. Hier werk ik nu samen met vaste partners die mijn werk produceren en tonen (STUK, Kaaitheater, Buda, Pianofabriek). Maar ook binnen meer punctuele samenwerkingen zoals met het NEXT Festival. Mijn werk heeft vanaf het begin een internationaal bereik gehad. Het wordt regelmatig geproduceerd en getoond in Europese en niet-Europese theaters en festivals (bijv. in 2015 in Hongarije, Polen, Duitsland, Nederland en Italië). De basis van mijn praktijk is het maken van performances voor en in theaters. In de loop der jaren heeft mijn praktijk zich wel uitgebreid naar het werken in de context van de beeldende kunsten (in o.a Weltkulturenmuseum/Frankfurt, De Appel/Amsterdam), projecten leiden en lesgeven in kunstvakscholen (o.a Dutch Art Institute, Dasarts, AmCH, RITS, KASK) en het programmeren van festivals en conferenties (oa. Rietveld Academie, Kaaitheater).

Ik initieer hele specifieke projecten die steeds een specifiek context activeren. In deze zin worden mijn werken niet in een gestandaardiseerd circuit geplaatst maar ieder werk moet zijn eigen context uitvinden. Among the Multitude plaatst een grote menigte op het toneel en wordt steeds context specifiek geproduceerd en alleen op de ene plek getoond. De solo performance Tonight, lights out! hebben we sinds 2011 een vijfitgtal keer door heel Europa getoond en meer data’s zijn gepland. In Balthazar wordt de hoofdrol door een (levend) ezel gespeeld. Op elke plek werken we met een nieuw dier en maken we zo een nieuwe productie.

Een groep mensen gaat samen een ruimte binnen. De deur wordt achter hen gesloten. Door naar binnen te gaan hebben ze stilzwijgend een contract getekend om zich, voor de tijd dat het zal duren, toe te wijden aan wat een kunstenaar of een groep kunstenaars hun zal voorstellen. Na afloop verlaten ze de ruimte. In onze hedendaagse wereld waarin we, door de overheersing van elektronische communicatietechnologieën, in een – ietwat illusoire -voortdurende simultaneïteit met alles leven, zie ik deze live situatie als de meest zorgdragende en waardevolle die er is. Zowel voor de gemeenschap als voor ieder individu. Deze situatie constitueert dan ook het basismateriaal dat ik onderzoek, dat ik celebreer, dat ik in vraag stel. Ik creëer dispositieven waarin de toeschouwer een actieve, centrale rol speelt. Hij moet zich verhouden tot een situatie, als kijker, als deelnemer aan een experiment, als medeplichtige. Als maker creëer ik uiterst fragiele situaties waarover ik de controle welwillend verlies en de overmacht en de verantwoordelijkheid aan het publiek overlaat. Als ik bijvoorbeeld in Balthazar een ezel in interactie met performers op een toneel plaats en hen samen een simpele, uiterst geconcentreerde choreografie laat beoefenen, dan is ieder toeschouwer in de zaal zich van bewust dat elke beweging die hij maakt, elke geluid die hij produceert een directe impact heeft op wat op het toneel gebeurt.

Ik plaats mijn werk resoluut binnen het hedendaagse discours rond esthetiek, ecologie en die zin politiek. Mijn kunstpraktijk wil ik als een relevante bijdrage aan dit discours zien. Daarom vereist het werk extensief onderzoek en een intensieve samenwerking met andere kunstenaars en denkers. in de afgelopen jaren ben ik steeds weer langdurige samenwerkingsverbanden aangegaan met collega binnen performance projecten (bijv. Balthazar met de Duitse theoreticus Maximilian Haas), onderzoeksprojecten (als artistiek onderzoeker binnen de AHK in Amsterdam samen met de dramaturg Jan-Philipp Possmann) en het project Into the Big World waaraan ik sinds 2012 werk, samen met een team onderzoekers en dramaturgen werk.